INCI-Adı: Propolis Extract
Yeteneği: Cilt iyileştirici, antibakteriyel, antimikrobiyel
CAS# 85665-41-4 / EC# 288-130-6
Son yıllarda arıların ürettiği reçineli bir madde olan propolisin tedavi edici potansiyeline yönelik bilimsel araştırmalar hız kazanmıştır. Polifenoller, flavonoidler ve diğer biyoaktif bileşenlerden oluşan bu doğal ürün, dikkat çekici antimikrobiyal özellikleriyle tanınmaktadır ve çeşitli Nutralen ürünlerinde önemli bir bileşendir. Propolisin kökenlerini ve faydalarını inceleyerek antibakteriyel ve antiviral gücüne ışık tutalım.
Genellikle "arı tutkalı" olarak adlandırılan propolis, bal arıları tarafından tükürüklerini bitki salgıları, balmumu ve diğer botanik elementlerle birleştirerek oluşturdukları ve daha sonra da kovanlarına taşıdıkları bir maddedir. Kimyasal bileşimini anlamak için kromatografi gibi birçok farklı teknik kullanılmıştır. Propolisin tam kimyasal yapısı toplandığı bitkilere göre çeşitlilik gösterse de polifenolik bileşikler, terpenler ve uçucu yağlar zengin çeşitliliğini sergiler.
|
Son çalışmalar propolisin güçlü antimikrobiyal aktivitesini açıklığa kavuşturmuştur. Chemistry Central Journal'da yayınlanan kapsamlı bir inceleme, propolisteki çeşitli biyoaktif bileşiklerin altını çizerek bunların bakteri ve virüslerin büyümesini engellemedeki rollerini vurguladı.1
Bunlara ek olarak Amerikan Sağlık Enstitüsü propolisi soğuk algınlığı, genital herpes ve ağız/çene cerrahisi sonrasında oluşan ağrılarda "muhtemelen etkili" olarak sınıflandırmaktadır.2 Propolis ayrıca öksürük ve boğaz tahrişinde kullanılmaktadır. Sibel Silici ve Semiramis Kutluca tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, propolisin Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ve Candida albicans üzerinde antibakteriyel etkisi kanıtlanmıştır.3
Propolis, cilt sağlığı üzerindeki etkileri açısından kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve umut verici faydalar ortaya çıkarılmıştır. Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine) dergisinde yayınlanan araştırma makalesinde propolisin dermatolojideki potansiyeli vurgulanmıştır.4 Antiinflamatuar ve yara iyileştirici özellikleri onu cilt bakımında değerli bir doğal içerik haline getirir ve cilt hücrelerinin yenilenmesini destekleyici rol oynar.
Dermatolojide propolis üzerine yapılan bir çalışma, propolisin kolajen üretimini arttırdığını, cilt elastikiyetinin artmasına ve daha genç bir görünüme katkıda bulunduğunu öne sürüyor.
Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine) dergisinde yayınlanan bir başka makale, propolisin antioksidan ve antiproliferatif etkilerini araştırıyor ve onun potansiyel sağlık yararlarına işaret ediyor.4 Bu eylemler, cildin oksidatif stresten korunması, sağlıklı ve canlı bir cildin desteklenmesi için özellikle yararlı olabilir.
Doğal cilt bakımında öncü olan Nutralen, propolisin gücünü ürün yelpazesine dahil ediyor. Propolisin antibakteriyel ve antiviral özellikleri onu cilt sağlığının geliştirilmesinde değerli bir bileşen haline getiriyor.
Nutralen'in propolis içerikli kremi çok sayıda fayda sunar. Propolis, çevresel stres faktörlerine karşı doğal bir kalkan görevi görerek cildin gençleşmesini ve korunmasını destekler.
Dermatolojide propolis üzerine yapılan bir çalışma, propolisin kolajen üretimini arttırdığını ve cilt elastikiyetinin korunmasına yardımcı olduğunu dile getiriyor. Propolisin antioksidan özellikleri cildi oksidatif strese karşı koruyarak parlak ve genç bir cilde katkıda bulunur.
Journal of Oral Biology and Craniofacial Research dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre propolisin çürük tedavisinde ve kemik erimesini önlemede etkili olduğu gösterilmiştir.5 Antimikrobiyal özellikleri ağız sağlığını korumadaki etkinliğine katkıda bulunur.
Frontiers in Microbiology dergisinde yayınlanan araştırma, propolisin ağız dokusu yenilenmesindeki potansiyel rolünü araştırıyor ve antibakteriyel ve antiinflamatuar etkilerini vurguluyor.6 Bu özellikler propolisi ağız sağlığını desteklemek için umut verici bir doğal seçenek haline getirmektedir.
Propolis sırlarını açığa çıkarmaya devam ederken, Nutralen bu güçlü içeriğin potansiyelinden yararlanma konusunda ön saflarda yer almaya devam ediyor. Doğanın bilgeliğini bilimsel yeniliklerle kusursuz bir şekilde harmanlayan ürünler sunma taahhüdü, Nutralen'in misyonunu tanımlamaktadır. Propolisin güçlü antimikrobiyal özellikleri, Nutralen'in kişisel bakımda doğal çözümlere olan bağlılığıyla kusursuz bir şekilde uyum sağlıyor.
Sonuç olarak propolis, arılar ve bitkiler arasındaki ekolojik ilişkinin bir kanıtıdır. Arı kovanlarındaki koruyucu bir maddeden cilt bakımı ve ağız sağlığında bir mihenk taşı haline gelmesi, bilim ve doğa birleştiğinde elde edilebilecek güçlü uyumun tartışmasız kanıtıdır.
Referanslar:
Example of Cough Drops: Casa de Apicultor C. 38 No. 220 B x 49 y 51 Col San Juan. C.P. 97780 Valladolid. Yucatan, Mexico
Bankova, V., Popova, M., & Trusheva, B. (2014). Propolis volatile compounds: Chemical diversity and biological activity: A review. Chemistry Central Journal, 8(1), 28. DOI:10.1186/s13065-014-0028-z
Silici, S., & Kutluca, S. (2014). Chemical composition and antibacterial activity of propolis collected by three different races of honeybees in the same region. Journal of Ethnopharmacology, 133(1), 182–187. DOI:10.1016/j.jep.2010.09.058
da Silva Frozza, C. O., Garcia, C. S., Gambato, G., de Souza, M. D., Salvador, M., Moura, S., et al. (2013). Chemical characterization, antioxidant and cytotoxic activities of Brazilian red propolis. Food and Chemical Toxicology, 52, 137–142. DOI:10.1016/j.fct.2012.10.006
Vagish Kumar L. Shanbhag, Laxmikanth C. Chatra, Shenai K. Prabhu, Veena K. Rao, Suresh R. Shetty, Veena Shetty (2021). Comparative evaluation of the antibacterial efficacy of Brazilian green propolis with chlorhexidine against Streptococcus mutans - An in-vitro study. Journal of Oral Biology and Craniofacial Research, 11(2), 85–90. DOI:10.1016/j.jobcr.2020.12.006
Silici, S., Koc, A. N. (2016). Comparative study of in vitro methods to analyse the antifungal activity of propolis against yeasts isolated from patients with superficial mycoses. Letters in Applied Microbiology, 62(3), 265–273. DOI:10.1111/lam.12542